Social Impact

“Afval is de grondstof van de toekomst”

Woonbron is een wooncorporatie met 45.000 woningen en 4.000 overige vastgoedeenheden in Rotterdam, Nissewaard, Delft en Dordrecht. Kerntaak voor de corporatie is het blijven verbeteren van hun woningen door onderhoud, duurzaamheidsmaatregelen, renovatie en soms door nieuw te bouwen. Zo garanderen ze hun huurders betaalbaar wonen.  Meegaan in een circulair concept was voor Woonbron geen hogere wiskunde. Het is goedkoper én duurzamer. Aan het woord Bert Wijbenga, voorzitter van de Raad van Bestuur en Ernst Damen, manager Projectbureau. 

“Voordat we in zee gingen met New Horizon waren we sceptisch. Maar het verhaal, zoals uitgelegd door New Horizon, is boeiend en transparant. Je praat over een gezond financieel product dat ook nog eens duurzaam is. Dat kan je aan je huurders uitleggen. We zijn met New Horizon dan ook een proefproject aangegaan in Dordrecht. New Horizon ontmantelde er een complex. En dan blijkt sloopafval inderdaad waarde te hebben. De algehele uitkomst van de ontmanteling beviel ons zo goed, dat we voor de komende jaren een prestatiecontract met New Horizon hebben afgesloten. Dat vraagt om vertrouwen, maar dat hebben we voor de volle 100%. Niet alleen door gebleken expertise en ontzorging, maar ook door de geboden transparantie. Een contract voor drie jaar zorgt voor continuïteit. Hierdoor kan New Horizon goed anticiperen op de hoeveelheid werk en het volume van de grondstoffen die vrij gaan komen.

Trots
Afval is de grondstof van de toekomst, het heeft waarde. Als we met zijn allen deze circulaire droom waarmaken, dan maak je een enorme slag. Innovaties en deze manier van werken maken projecten duurzamer en goedkoper. Woonbron vindt dat zij een maatschappelijke verantwoordelijkheid naar haar huurders heeft. Dan is deze manier van slopen een win-win-win situatie: het is goedkoper, duurzamer en Woonbron is ontzorgd. We zijn er trots op dat we met deze manier van werken een bijdrage kunnen leveren aan de circulaire economie.”