Projecten: Vector-i

Projectnaam: Concours 15
Adresgegevens: Concourslaan 15, 9727 KC Groningen

Voor en met de Nederlandse Gasunie hebben Vector-i en Zwartwoud twee verdiepingen van het Gasunie-hoofdkantoor in Groningen verbouwd. Een uitdagende opdracht, gezien het karakter en de statuur van het gebouw: een 89-meter hoog icoon in de skyline van Groningen, van architectenbureau Alberts & Van Huut. Hoe met behoudt van het bestaande karakter en kwaliteit een nieuwe werkomgeving te realiseren waarin interactie, ontmoeting worden gestimuleerd.

De insteek van Vector-i was om de bestaande ruimte en materialen hernieuwd in te zetten. Circulariteit vormde het belangrijkste uitgangspunt bij de verbouwing, met verregaande consequenties voor zowel het materiaalgebruik als de samenwerking.

Door heel gericht bestaande binnenwanden te verwijderen en te verplaatsen, zijn de kantoorvloeren opengemaakt. Daardoor nemen de spontane ontmoetingskansen tussen werknemers toe en krijgt het zonlicht de ruimte. Het bestaande interieur is nauwgezet geïnventariseerd en bij elke afweging in het proces is gemaakt aan de hand van de circulariteitsladder. De bestaande materialen zijn de basis voor nieuwe elementen in het interieur zoals aanlandplekken, vergadertafels en belcellen.

De verdiepingen ontworpen met de bestaande constructies in het achterhoofd (Redesign). Vergadertafels, kasten, verlichting, kabels en akoestische voorzieningen worden hergebruikt (Reuse). En de bezoekersstoelen zijn opnieuw gestoffeerd met duurzame meubelstof (Refurbish). De oude, niet in hoogte verstelbare bureaus zijn gedemonteerd: de stalen onderstellen worden gerecycled (Recycle) en van de bureaubladen zijn aanland- en ontmoetingsplekken gemaakt (Repurpose). De originele kozijnen kregen een nieuwe plek in de vorm van telefooncellen (met vilt van gerecycled petflessen voor de akoestiek) en de ouderwetse postvakjes zijn nu opberglockers (Repurpose). Ook de plafonds en systeemwanden zijn waar mogelijk hergebruikt of worden gerecycled. Net als de duurzame vloerbedekking, die in haar nieuwe kleurstelling aansluit bij het kenmerkende trappenhuis. Daar waar nieuw materiaal moest worden toegevoegd, is gekozen voor circulair materiaal.

 


 

Projectnaam: Cycle Celebration
Adresgegevens: Molenplein 32, 8442 LM Heerenveen

De fietsenkiosk op het Molenplein in Heerenveen is een …. op het molenplein, voor fietsreparaties en als ontmoetingsplek. Door de grondige renovatie van het plein heeft de kiosk ook een opwaardering nodig anders moet zij verdwijnen. Vector-i heeft het ontwerp gemaakt waarbij de kiosk als een sieraad op het plein komt te staan ontworpen en gerealiseerd met geschonken materialen met de kennis en kunde van welwillende lokale ondernemers. Een nieuwe fietsenkiosk waarin de liefde voor Heerenveen en de fiets tot uitdrukking komt.

Het probleem van budget is omgezet in een kwaliteit van het ontwerp. Het idee ontstond om restmateriaal van de lokale fietsindustrieel te gebruiken voor het ontwerp. Een tweede leven voor fietsonderdelen die doordat ze van aluminium of RVS zijn gemaakt een lange levensduur hebben. Deze visie en een bijbehorend schetsontwerp is door architect en opdrachtgever aan Batavus gepresenteerd met de vraag om samenwerking. Batavus besloot op de uitnodiging in te gaan en leverancier te worden van de bouwstenen voor dit ontwerp; fietsframes. Met een grote glas leverancier is een oude keet getransformeerd in een fietsenshowroom.

Afgedankte materialen hebben hier een nieuw leven gekregen in de vorm van een fietsenkiosk. Op het molenplein staat nu een nieuw icoon, een sieraad voor het plein. Daarnaast blijven nu de functie van fietsreparatie en fietsenstalling én ook die van ontmoetingsplek voor het Molenplein behouden. De gebruikers en voorbijgangers zijn trots op het gebouw, door de opvallende verschijning en omdat bekende lokale bedrijven hieraan hebben bijgedragen.

 


 

Projectnaam: Kantoor zonder vaste verblijfsplaats
Adresgegevens: n.t.b.

In opdracht van een klimaatbewuste organisatie is een ontwerp gemaakt van een kantoorgebouw zonder vaste verblijfsplaats. De klant koestert de wens om haar toekomstige huisvestingsvraagstukken op te lossen met de remontage van het eigen vastgoed. Zij werken aan grote projecten waarbij soms tot 75% van het personeel op locatie aan het werk is. Vector-i heeft een kantoor ontwikkelt van natuurlijke materialen dat modulair en demontabel is, zodat het kantoor kan meeverhuizen met het personeel.

Het gebouw is opgebouwd uit generieke en modulaire eenheden waarin verschillende kantooropstellingen mogelijk zijn. Binnen het systeem zijn mogelijkheden bijzondere ruimtes te creëren voor bijvoorbeeld de kantine en de laboratoria.

De gevel is modulair en variabel het gebouw goed in te passen in iedere omgeving. een tranparante gevel voor de representatieve functies en mooi uitzicht en meer gesloten delen voor andere functies. De zonwering is hierin meegenomen. De oriëntatie en inpassing van het gebouw kan op deze manier optimaal gemaakt worden binnen het bestaande systeem.

Door de combinatie van natuurlijke materialen in een modulair, remontabel systeem ontstaat een duurzaam gebouw met een unieke uitstraling. Het ontwerp van een circulair, niet lokatie gebonden en organisatie-adaptief-gebouw vraagt om een systematisch ontwerp. De houten draagconstructie is licht en remontabel en heeft een lage CO2 intensiteit ten opzichte bouwmethodes met staal en of beton.