Circulair demonteren verpleeghuis Bloemendaal Gouda

Op 3 maart jl. is de ontmanteling van voormalig verpleeghuis Bloemendaal in Gouda door New Horizon gestart. Het pand maakt plaats voor project Livingstone Park van Janssen de Jong Projectontwikkeling. Dit project omvat 59 woningen en is prachtig gelegen langs de Bloemendaalseweg.
De eerste knip in het pand werd gezet door wethouder Rogier Tetteroo in bijzijn van Stefan Boere, regiomanager West bij Janssen de Jong Projectontwikkeling en Peter van Vliet, hoofd Realisatie bij New Horizon. Peter: “Wij ontmantelen gebouwen met als doel zoveel mogelijk materialen te oogsten voor hergebruik. Termen als ‘slopen’ en ‘afval’ bestaan in onze optiek niet. Ogenschijnlijk waardeloze puinhopen leveren door goede scheiding in monostromen, grondstoffen op die opnieuw ingezet kunnen worden. Dit is niet duurder, wel circulair!”

Mooi duurzaam initiatief
Wethouder Tetteroo is zeer enthousiast over deze insteek: “Ik vind het prachtig om te zien dat er steeds meer duurzame initiatieven worden ontplooid, omdat men zich steeds meer bewust is van het effect van ons handelen op het milieu. Dit wordt nog belangrijker, gelet op de grote bouwopgave voor betaalbare woningen.”

Circulaire economie
“Alle bedrijven binnen de Janssen de Jong Groep – waaronder Janssen de Jong Projectontwikkeling en New Horizon – geloven in een circulaire economie als het nieuwe economische model”, voegt Stefan toe. Janssen de Jong Groep maakt als partner in de vastgoedketen met kennis en ervaring in het gehele proces – nieuwbouw, onderhoud, restauratie & renovatie en herontwikkeling – de cirkel rond. “Daarom denken we kritisch en creatief na over het gebruik van circulaire materialen en grondstoffen in al onze projecten. Het benutten van dit voormalig verpleeghuis als ‘donorgebouw’ is daar een mooi voorbeeld van.”

Livingstonelaan Gouda New Horizon Circulair demonteren


Gekoesterde herinneringen
Janssen de Jong Projectontwikkeling kocht het pand in 2018 van Zorgpartners. Arie van Eijk, projectleider Vastgoed bij Zorgpartners Midden-Holland, heeft er heel wat voetstappen liggen: “Alles van waarde is weerloos, schreef Lucebert ooit. En zo is dat. Gedachten die bij je opkomen wanneer je het gezichtsbepalende gebouw aan de Bloemendaalseweg ziet, worden herinneringen aan het 48 jaar oude verpleeghuis die je koestert wanneer het er niet meer staat. Hoe mooi is het dan dat materialen die ooit voor deze zorglocatie waren bedoeld, opnieuw als grondstof kunnen worden ingezet? Ik ben benieuwd hoelang dit nieuwe project de tijd zal weerstaan en wens Janssen de Jong Projectontwikkeling en New Horizon veel succes toe bij de realisatie van dit plan.”

Over Livingstone Park
De te realiseren woonwijk aan de Bloemendaalseweg/Livingstonelaan in Gouda kent een aantrekkelijke en diverse woningmix. De 59 woningen bestaan onder meer uit 18 appartementen in de sociale huursector bestemd voor jongeren/starters. Daarnaast is er ruimte voor 21 hoek- en rijwoningen, 10 twee-onder-één-kap woningen en 10 vrijstaande woningen. In woonoppervlakte variërend tussen circa 42 m2 tot wel 198 m2.
Het plan kent veel water en groenvoorziening, wat in combinatie met de positionering van de woningen langs korte, informele ontsluitingsstraatjes zorgt voor een ontspannen, welhaast dorpse setting. En dat midden in een stad als Gouda, nabij alle stedelijke voorzieningen. De verkoop start naar verwachting rond de zomer, waarna in de eerste helft van 2023 gestart kan worden met de nieuwbouw.
Livingstonelaan Gouda New Horizon Circulair demonteren
V.L.N.R. Jan Willem Jansen (Janssen de Jong Projectontwikkeling), Stefan Boere (Janssen de Jong Projectontwikkeling), Peter van Vliet (New Horizon), Rogier Tetteroo (Wethouder Gemeente Gouda)
Terug naar actueel overzicht