Circulair ondernemen

Michel Baars heeft een interview afgelegd aan Zevij-Necomij B.V. in het informatieve vakblad ‘De Kracht van’ over circulair ondernemen. Het blad bevat het laatste product- en branchenieuws voor de groothandel in ijzerwaren en gereedschappen.

Circulair is ‘hip and happening’ en daarmee het speelveld van tal van duurzaamheidsgoeroes, politici en milieuclubs. Michel Baars past niet in dat rijtje niet. Hij bekijkt duurzaamheid vooral zakelijk. Hij wil niet tussen de geitenwollen sokken terecht komen, maar eerder aan de Zuidas. En dat gaat hem ongetwijfeld lukken. Baars is oprichter en directeur van New Horizon Urban Mining. Het bedrijf produceert én levert circulaire bouwmaterialen. “Wij halen onze grondstoffen uit oude gebouwen en ontwikkelen vervolgens innovatie technieken die hoogwaardige recycling mogelijk maken. New Horizon is inmiddels één van de grotere ‘slopers’ van Nederland. Opdrachtgevers kiezen vaak niet eens primair voor New Horizon vanuit de circulaire gedachte, maar vooral omdat we de scherpste aanbieding hebben. Door ook deze sloop ter hand te nemen is de duurzaamheidsimpact groot. Daarbij zijn we ook voortdurend opzoek naar volume; want circulariteit heeft volume nodig. Met name voorspelbaar volume, zodat we aan de productiezijde ook voorspelbaar kunnen leveren. Op dit moment heb ik nog te weinig donorgebouwen.”

Betonrecycling
Michel Baars wil en moet met zijn bedrijf volume maken en heeft daarom ook de samenwerking gezocht met andere partijen zoals Stiho, Rexel, Elektroned, Knauf en Tetris. “De belangrijkste troef die we hebben voor het bereiken van volume is op dit moment onze betonrecycling. Dat is een proces dat we gepatenteerd hebben waarbij we beton weer uiteen kunnen laten vallen in grind, zand en cement. We voorkomen stortkosten en genereren hiermee grondstofinkomsten. Daardoor kunnen we voor een zeer scherpe prijs sloopwerk aannemen en zo het eigendom over de grondstoffen verwerven. Dankzij het beton beginnen we nu echt serieuze volumes te draaien en dat is belangrijk. Wat ons zou kunnen helpen, is het eerlijker prijzen van nieuw beton. Beton veroorzaakt in Nederland meer CO2-uitstoot dan alle mobiliteit bij elkaar. Als ze de kosten voor die uitstoot mee zouden nemen in de betonprijs, wordt gewoon beton 70% duurder en wordt ons beton niet alleen het groene, maar zeker ook het voordelige alternatief.”

Geen tegenpolen
Baars merkt dat er in het circulair bouwen nu wel een versnelling plaats vindt met ondernemers en ‘de overheid als klant’ die hard vooroplopen om circulariteit te organiseren, maar ook met de overheid aan de achterzijde die met wetgeving de ontwikkeling van achteren stuwt. “Op termijn wordt circulariteit de enige garantie op beschikbaarheid van grondstoffen. We zien nu voor het eerst soms schaarste aan grondstoffen ontstaan. Dat is echt het beeld voor de nabije toekomst. Toen mijn vader hoorde dat ik milieukunde ging studeren zei hij: ‘zo dan kun jij de rest van je leven ondernemers met een opgeheven vinger vertellen wat ze fout doen’. Maar zo is het niet. Economie en ecologie zijn geen tegenpolen. Dat laten we hier met New Horizon zien.”

CIRCULAIR BOUWEN DE NORM
Janssen de Jong Groep heeft begin dit jaar de circulaire sloper New Horizon Urban Mining overgenomen. Zo voegt Janssen de Jong herontwikkeling toe aan haar dienstenpakket. Voor New Horizon biedt dit de mogelijkheid om sneller de totale keten binnen de bouw- en vastgoedmarkt te voorzien van circulaire bouwmaterialen. “Wij hebben de gezamenlijke ambitie om het meest invloedrijke collectief in de bouwsector te worden, met als resultaat dat circulair bouwen de norm wordt”, stelt Michel Baars.

Lego
In de bouw van vandaag zou het feit dat later weer bouwstoffen geoogst moeten worden uit het gebouw, direct bij de ontwikkeling mee moeten worden genomen, denk Michel Baars. “Het helpt als er meer standaarden zijn en we niet, zoals vandaag, 20.000 verschillende stalen balken toepassen in de bouw. Het Bouwbesluit heeft er ook voor gezorgd dat deuren elke keer weer 10 centimeter hoger moeten zijn. Dat soot zaken helpen ons niet. Daarnaast zal er ook modulairder gebouwd moeten gaan worden. Dat wordt ook wel de Lego-isering van de bouw genoemd. Op die manier wordt het hergebruik van materialen heel veel gemakkelijker en lopen we niet tegen de problemen aan, zoals we die vandaag de dag kennen.”

Volumes
New Horizon Urban Mining is ervan overtuigd dat ook de ijzerwarengroothandel met urban mining te maken gaat krijgen of zelfs al te maken heeft. “Doe mee of sterf uit” is hier het credo,” stelt Baars. “De ijzerwarengroothandel van vandaag moet alvast in deze richting gaan denken en hier strategisch mee bezig zijn, want in de komende jaren gaat het hard. Vandaag lopen wij er nog tegenaan, dat men voor een kantoor 151 refurbished Evva-cilindersloten nodig heeft en wij er maar 150 geoogst hebben. Maar als gezegd, de volumes stijgen. De vraag overigens zo mogelijk nog harder. Met name vanuit corporaties en de overheid is de vraag naar circulair ook vandaag al groot. Wij verwachten binnen nu en drie jaar het volledige antwoord op die vraag te hebben, doordat we een steeds groter aandeel hebben in de sloopactiviteiten in Nederland. Vastgoedeigenaren zien ook: het is niet duurder, het duurt niet langer, het is leuker en meer circulair om te oogsten in plaats van slopen. En opdrachtgevers die daar niet gevoelig voor zijn, halen we over de financiële as binnen.”

Het volledige magazine vindt u hier!

New Horizon Circulair ondernemen

Terug naar actueel overzicht