Elektrotechnische branche; En wij dan?

Niet zo lang geleden raakte ik aan de praat met enkele spelers uit de elektrotechnische branche. Ze kenden mij van urban mining, en ze begrepen wel dat als je aan mij vraagt waar in de circulaire economie de materialen vandaan komen, dat ik dan zeg: urban mining!

De laatste vijf jaar hebben we met New Horizon grote stappen kunnen zetten en we ‘oogsten’ meer en meer materialen uit afgeschreven gebouwen, ‘slopen’ daar hebben we het niet meer over. Vooral met  constructiemateriaal en op het gebied van het interieur komen we steeds verder.
Daarnaast is bio-based een belangrijke bron in de circulaire grondstoffenstromen, ook al kunnen urban mining en bio-based bij elkaar nog niet genoeg leveren om aan de gehele vraag te voldoen.

Michel Baars New Horizon

‘En wij dan?’
Maar in de ogen van mijn gesprekpartners zag ik een prangende vraag: ‘En wij dan?!’ Je kunt natuurlijk wel iets doen met hergebruik van kabelgoten, ladderbanen of een nieuwe brandslang op een haspel, dat is heel zinnig en dat moet ook zeker gebeuren, maar de hardcore techniekjongens worden daar toch niet echt warm van. Nee, de fun zit in de high-tech installaties die we tegenwoordig zo nodig hebben, denk aan brandmelding, koeling, warmtepompen, sensoren etc. etc. Die haal je echter niet uit oude gebouwen en die kun je ook niet maken van aardappelmeel…

Toekomstbestendige toepassingen
Gelukkig zijn er in de elektrotechniek veel vindingrijke mensen en dat is maar goed ook. Want die sector moet nog meer richting re-tech: nieuw geproduceerde elementen van zuivere materialen, modulair, losmaakbaar, herbruikbaar, laat je creativiteit maar los. Installaties niet gemaakt voor één specifiek gebouw, maar zodanig dat aanpassing aan toekomstige toepassingen mogelijk wordt.
En daar zit veel aan vast. Want losmaken, wil ook zeggen: identificeren en documenteren, zodat je weet wat waar blijft en ook moet je de kwalificaties helder maken.

Samen nieuwe wielen uitvinden
Dat kun je alleen samen goed organiseren. Dat is de vraag waar deze sector voor staat. Het grote verhaal van technologische innovatie vraagt vooral samenwerking van installateurs en producenten, elkaar scherp houden en samen nieuwe wielen uitvinden, verder denken, voorbij het ‘product as a service’, in gedeelde ambities.
Precies zoals wij dat met New Horizon en onze partners ook elke dag weer doen. Je zult merken dat het werkt en dat het alleen maar leuker wordt!

BRON: Elektro365

Terug naar actueel overzicht