Janssen de Jong Projectontwikkeling en Lingotto ondertekenen intentieverklaring toepassen Domsteen

Mark van Doorn (Janssen de Jong Projectontwikkeling), Martijn Bakker (Lingotto) en Erik Koremans (New Horizon Urban Mining B.V.) ondertekenden gisteren op de Provada een intentieverklaring voor het toepassen van de circulaire Domsteen in project Merwede in Utrecht. In totaal worden er 1 miljoen Domstenen ontwikkeld. Hiervan nemen Janssen de Jong Projectontwikkeling en Lingotto er 250.000 af om toe te passen in hun nieuwbouwproject op de Merwedekanaalzone.

De Domsteen is op 12 april jl. gelanceerd door Brokkenmakers en New Horizon. Deze circulaire baksteen is gemaakt van puin en gruis afkomstig van de Utrechtse Domtoren, die momenteel gerestaureerd wordt. Hiermee draagt de Domsteen bij aan het voorkomen van sloopafval en verspilling van bruikbare bouwmaterialen.

Voor en door Utrecht
Mark van Doorn, algemeen directeur Janssen de Jong Projectontwikkeling: “Wij zijn voorstander van het zoveel mogelijk hergebruiken van materialen. ‘Circulair denken & doen’ is niet voor niets één van onze focusgebieden. We dragen dus graag ons (Dom)steentje bij aan het gebruik van het restmateriaal van een historisch monument in ons duurzame nieuwbouwproject Merwede. Hiermee wordt de wijk nog meer ‘voor en door Utrecht’!”

Erik Koremans, directeur New Horizon: ‘’Circulair bouwen heeft behoefte aan mooie verhalen. De Dom landt hiermee op een helemaal mooie manier in een duurzame nieuwbouwwijk in Utrecht.’’

Nieuwe paden bewandelen
Martijn Bakker, partner bij Lingotto: “Wij proberen altijd vernieuwende oplossingen te bedenken voor de ontwikkeling van gebouwen en gebieden in een stad. Door het met een frisse blik volgen van andere paden dan de gebaande, is ook het unieke project Merwede ontstaan. Het toepassen van de circulaire Domsteen tilt dit duurzame project naar een nog hoger niveau. We zeggen altijd ‘Zonder verbeeldingskracht is een gebouw niets meer dan een stapel stenen’, maar wat een gave stapel stenen wordt hier gebruikt!”

Duurzame stadswijk Merwede
Tussen het Merwedekanaal en Park Transwijk in Utrecht wordt de komende jaren de inspirerende, duurzame, gezonde en levendige stadswijk Merwede gerealiseerd. Merwede is een 24 hectare groot gebied en onderdeel van de Merwedekanaalzone, waar de komende jaren circa 6.000 woningen worden gebouwd. Samen met Lingotto en 3T Vastgoed werkt Janssen de Jong Projectontwikkeling het programma uit voor circa 65.000 m², bestaande uit twee woonblokken die ruimte bieden aan circa 420 woningen met een interessant programma in de plint en herontwikkeling van het fietsdepot. Om dit plan mogelijk te maken, worden nieuwe vormen van mobiliteit, duurzaamheid en stedelijk leven toegepast. Merwede wordt hiermee een voorbeeld van duurzame en gezonde verstedelijking.

New Horizon Material Balance Domsteen Intentieverklaring
V.L.N.R Mark van Doorn, Martijn Bakker en Erik Koremans
Terug naar actueel overzicht