New Horizon is nieuwe partner NRP

New Horizon is nieuwe partner van NRP en is geen onbekende voor het netwerk. Al eerder sprak Michel Baars op de NRP Nationale Transformatie en Renovatiedag en leverden zij o.a. een bijdrage aan De waarde van het bestaande, een essay over circulariteit. Nu zijn ze ook daadwerkelijk partner geworden. Een logische stap want verduurzaming van de bestaande bouw sluit volledig aan bij waar New Horizon zich mee bezig houdt. New Horizon ontmantelt gebouwen met als doel zoveel mogelijk materialen te oogsten voor hergebruik. In hun ogen is ieder gebouw een donorgebouw. Daarnaast levert New Horizon het grootste assortiment bouwmaterialen uit Urban Mining ter wereld, met een aantoonbaar lagere milieu-impact en alle reguliere kwalificaties. NRP ging in gesprek met Erik Koremans, directeur van New Horizon om de onderneming ‘officieel’ voor te stellen aan het netwerk.

Het mag allemaal wel wat ambitieuzer

Erik Koremans vertelt: “Wij willen met onze onderneming ten dienste staan van het totstandbrengen van de circulaire economie. Om een positie te krijgen in het veld moesten we de regie in handen zien te krijgen over de ontmanteling van gebouwen. We zijn daarom aannemer en leverancier van materialen en grondstoffen tegelijk.  Alles met als doel om de mileukosten zo laag mogelijk te houden. Niet alleen gezien de doelstelling van het Klimaatakkoord, maar ook gewoon omdat de manier waarop we nu in de bouw bezig zijn achterhaald en verkwistend is. De overheid wordt zich daar ook bewust van en neemt maatregelen zoals alles circulair aanbesteden in 2023, maar ook bijvoorbeeld met een instrument als de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG). Al sinds 1 januari 2018 moet nieuwbouw van woningen en kantoren voldoen aan de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG), anders verleent de overheid zelfs geen omgevingsvergunning meer. Maar deze norm is erg ruim genomen. De overheid zal de eis de komende jaren aanscherpen tot 0,5 in 2030, maar wij bewijzen nu al aan de lopende band dat we al op dat niveau zitten. Het mag van ons dus wel wat ambitieuzer en stimulerender. We zijn daarin wel veel verder dan andere organisaties, bleek onlangs wel tijdens een presentatie voor branchegenoten. Toen ik de vraag stelde wie van MPG had gehoord, stak niemand zijn vinger op.

Veel van onze klanten hebben ook nog geen circulaire ambities. Dan overtuigen we ze met het feit dat urban mining niet duurder is en niet langer duurt, de kwaliteit minimaal gelijkwaardig is en dat ze tegelijkertijd de kans hebben om maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. We geloven niet alleen in circulair, maar ook in een circulaire economie. We moeten er wel ons brood mee kunnen verdienen. Niet voor niets zeggen wij: Baat het niet, dan gaat het niet.

Innoveer niet alleen met producten, maar ook met systemen

In 2020 gaan we voortborduren op maakbare circulariteit, met het thema Deliver. Want niet alleen met producten moet je innoveren, maar ook met systemen. Neem bijvoorbeeld het taxeren van vastgoed. Bij iedere taxatie wordt sloop als verliespost opgemaakt. Wij willen van een min een plus maken.  Zo voegen werken wij samen met JLL en Grant Thornton om bij iedere taxatie een oogstkaart bij te voegen. Als we kunnen aantonen dat het structureel waardebhoud oplevert, dan heeft dat heel veel invloed op de waardebepaling.

Urban Mining Game

In het tot stand brengen van de circulaire economie vinden we het belangrijk om kennis onvoorwaardelijk te delen. Zo is het idee om ook actief samen te gaan werken met NRP.

Iets wat we eerder hebben gedaan is bijvoorbeeld een van onze productiepartners bezoeken en een urban mining game organiseren. En zo met een circulaire blik naar bestaande bouw te leren kijken. Het oogsten van materialen begint altijd met een specialistische inspectie van het leegstaande object. Met een van onze eigen projecten in het achterhoofd gaan de deelnemers een leegstaand kantoor inspecteren om een zogenaamde oogstkaart op te stellen, een lijst met materialen voor hergebruik met een specifiek idee voor een circulaire toepassing. Dan zal blijken dat je niet alleen een kantoor ziet, maar een magazijn vol materialen. Als je dat gaat zien, dan ontdek je zoveel meer mogelijkheden.

Toekomstdroom

De toekomstdroom van New Horizon? We hopen circulair bouwen een flinke impuls te geven. “Onze toekomstdroom is dat we kunnen biéden op een sloopwerk, in plaats van er geld voor te hoeven vragen. Als het aan ons ligt gaat dat binnen nu en 5 jaar gebeuren. Daarvoor zijn er wel meer donorgebouwen nodig, dus heb je een gebouw om te doneren, meld je bij ons.” sluit Erik Koremans af.”

Terug naar actueel overzicht