Nieuwe bestemming voormalig schoolgebouw

Delen van het voormalig ROC-schoolgebouw aan de Pagelaan in Hoograven-Zuid in Utrecht krijgen een nieuwe bestemming. Door het gebouw te oogsten in plaats van simpelweg te slopen, draagt Janssen de Jong Projectontwikkeling bij aan een enorme CO₂-besparing. Op de locatie worden tijdelijke woonunits geplaatst.

De start van de ontmanteling van het pand – wat hiermee een ‘donorgebouw’ wordt – werd symbolisch vormgegeven door de overhandiging van een plaquette in de vorm van een donorhart aan wethouder Circulaire Economie Susanne Schilderman door Stefan Boere, regiomanager Janssen de Jong Projectontwikkeling. De wethouder nam het hart in ontvangst met de woorden: “Circulariteit in de bouw is nog lang niet vanzelfsprekend. Des te belangrijker dat er (bouw)partners met lef zijn die actie ondernemen. Utrecht wil 50% minder primaire grondstoffen gebruiken in 2030. Daar zijn alle partners in de stad hard voor nodig. Het vraagt om verandering in de manier waarop grondstoffen uit bestaande gebouwen hergebruikt worden, maar ook verandering in de wijze waarop we met nieuwe gebouwen omgaan.”

Bebouwde omgeving als magazijn
New Horizon Urban Mining ziet de bebouwde omgeving als een magazijn dat vol zit met bruikbare grondstoffen. Directeur Alex Verkuijlen: “Elk gebouw heeft de potentie om ‘donorgebouw’ te worden. Door op deze manier naar de bebouwde omgeving te kijken, bewijzen wij dat een circulaire aanpak nu al concurrerend is ten opzichte van een lineaire aanpak. Het duurt niet langer en is veel leuker.” Het bedrijf heeft begin dit jaar voor Janssen de Jong Projectontwikkeling een voormalig verpleeghuis in Gouda ontmanteld. Ontmantelen in plaats van slopen levert een enorme CO₂-besparing op. Stefan: “Ons doel is om een versnelling in de transitie naar een circulaire bouw- en vastgoedeconomie te bewerkstelligen.” Alex vult aan: “De ontmanteling van het schoolgebouw is weer een indrukwekkend voorbeeld van het feit dat we een partner zijn in de gehele vastgoedcyclus, alsmede een bijdrage aan de ambitie van de gemeente Utrecht om in 2050 volledig circulair te zijn.”

Janssen de Jong New Horizon Gemeente Utrecht
Stefan Boere (Janssen de Jong) overhandigt donorhart aan Susanne Schilderman (wethouder Gemeente Utrecht)

Circulaire tijdelijke woningen
Als het oogstproces is afgerond, worden op deze locatie tijdelijke woningen geplaatst. De opbouw start begin 2023 en naar verwachting worden de eerste bewoners rond de zomer verwelkomd. Het betreft circa 280 woonstudio’s in de sociale sector voor een tijdelijke periode van maximaal 10 jaar.

Deze tijdelijke woningen zijn een project van Fairland Studios in samenwerking met Janssen de Jong Projectontwikkeling. Ontwikkelaar Martijn van Sluijters van Fairland Studios: “Het is mooi om te zien hoe zorgvuldig New Horizon te werk gaat. De tijdelijke woningen die we hier gaan realiseren zijn ook hergebruikt, dus deze manier van zo circulair mogelijk werken past bij ons. We zijn zelfs samen met New Horizon aan het onderzoeken of we nog iets van het oude schoolgebouw kunnen hergebruiken in het paviljoen met algemene voorzieningen.”

Stefan: “Ik vind het – naast de circulariteit – fantastisch dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan de woningnood in Utrecht. Op termijn hopen we op deze locatie permanente woningbouw te kunnen realiseren. Ook deze woningen worden dan uiteraard duurzaam gebouwd, aardgasvrij en voldoen aan de BENG-eisen.”

Terug naar actueel overzicht