Realisatie Bergloods Pampus Eiland officieel van start

Het Forteiland Pampus gaat duurzaam op de schop! Een enorm avontuur, want het eiland wil 100% verduurzamen. Een onderdeel van deze verduurzaming is de bouw van de Bergloods op de oude fundamenten waar straks een nieuwe, energiezuinige Bergloods herrijst. Een eigentijds, houten gebouw dat deel uitmaakt van de transitie naar een duurzaam en zelfvoorzienend Pampus. Dit doet Pampus niet alleen. De realisatie van het eiland komt met vele bijzondere samenwerkingen tot stand.  

Eén van deze bijzondere samenwerkingen, betreft de samenwerking met New Horizon. Zij leveren Urban Mining Concrete (circulair beton) en dragen hiermee zorg voor het circulaire fundament van de Bergloods. De toepassing van dit circulaire beton bespaart tien keer zo veel CO₂-uitstoot ten opzichte van lineair beton. Dit verhoudt zich bijvoorbeeld tot 500 bomen die twee jaar geleden in het Amsterdamse Stadsbos teruggegeven zijn aan de natuur.

Daarnaast zal de nieuwe Bergloods gerealiseerd worden met het houtbouwconcept van Woody Building Concepts. De loods zal onverwarmd blijven en wordt niet extra geïsoleerd. Het dak bestaat volledig uit zonnepanelen, waardoor de loods veel energie teruggeeft aan de rest van het eiland. Een gebouw in zijn puurste vorm, én bijzonder duurzaam.

Afgelopen week is het circulaire beton gestort. Deze operatie betrof het transporteren van twee cementwagens op een dekschuit naar het eiland waar het circulaire beton vervolgens gestort kon worden.

Alle vernieuwingen zijn gebaseerd op de geschiedenis van het erfgoed. Binnenkort volgt nog meer nieuws over het oude Steenkolenveld. Duurzaam vooruit met historie is dan ook het motto van Pampus.

Forteiland Pampus New Horizon Urban Mining Concrete

Terug naar actueel overzicht