Samenwerking Wienerberger en New Horizon leidt tot circulaire CicloBrick

Nieuw: de baksteen met een verleden. Met dit motto introduceert Wienerberger in intensieve samenwerking met New Horizon de circulaire gevelbaksteen CicloBrick. De productie is duurzaam omdat de baksteen voor 20 procent uit keramisch restmateriaal bestaat dat door New Horizon ‘geoogst’ wordt uit te slopen donorgebouwen. De CicloBrick draagt bij aan het verkleinen van keramisch sloopafval en voorkomt verspilling. Hij is er in 3 kleuren waalformaat: rood, oranje en brons.

Hoewel een traditioneel te verwerken standaard baksteen, is de CicloBrick in meerdere opzichten heel duurzaam en circulair. Als basisgrondstof wordt Nederlandse rivierklei gebruikt; duurzaam, want oneindig en lokaal beschikbaar. Daarnaast wordt 20 procent keramisch restmateriaal toegevoegd als grondstof aan de CicloBrick. Met behoud van alle functionele en esthetische eigenschappen als gevelbaksteen, is dat garantie voor een lange levensduur. Het restmateriaal wordt ‘geoogst’ en duurzaam gebroken door Urban Mining specialist New Horizon. Aan het einde van de levensduur kan de CicloBrick op dezelfde wijze selectief gesloopt, verwerkt en als materiaal hergebruikt worden. Dat maakt de circulaire cyclus weer rond.

CicloBrick Wienerberger New Horizon
Samenwerking Wienerberger en New Horizon bevestigd door Bert Jan Koekoek (links, Wienerberger) en Erik Koremans (rechts, New Horizon Material Balance).

Urban Mining Collective
Met de gezamenlijke ontwikkeling en introductie van de CicloBrick treedt Wienerberger ook toe als partner van het Urban Mining Collective van New Horizon. Partners van dit collectief hebben een gezamenlijke circulaire missie, waarin de stad als bron wordt gebruikt en grondstoffen en materialen uit slooppanden geschikt worden gemaakt voor hoogwaardig hergebruik. Inmiddels is er een ruim assortiment circulaire bouwmaterialen beschikbaar, waaronder de nieuwe CicloBrick. Met het oog op Nederland Circulair in 2050 zetten Wienerberger en New Horizon fors in op duurzaamheid en circulariteit. De CicloBrick zet beider ambities ondubbelzinnig kracht bij.

Over Wienerberger
Wienerberger produceert en ontwikkelt duurzame bouw- en bestratingsoplossingen, veelal van keramiek, voor gevel, binnenmuur, dak en bestrating. Samen met opdrachtgevers en partners zoekt Wienerberger steeds naar nieuwe toepassingen om onze (toekomstige) leefomgeving vorm te geven. Wienerberger heeft een lange historie in duurzaam ondernemen én grote ambities om te bouwen aan een duurzame, circulaire toekomst. Het bedrijf investeert continu in nieuwe ontwikkelingen, in hergebruik van grondstoffen en producten en in een langere levensduur van gebouwen. Kijk voor meer informatie op https://www.wienerberger.nl/.

CicloBrick Wienerberger New Horizon
De circulaire gevelbaksteen CicloBrick van Wienerberger bestaat voor 20 procent uit keramisch restmateriaal dat door New Horizon ‘geoogst’ wordt uit te slopen donorgebouwen. Met de CicloBrick treedt Wienerberger toe als partner van het Urban Mining Collective van New Horizon. Partners hebben een gezamenlijke circulaire missie, waarin de stad als bron wordt gebruikt en grondstoffen en materialen uit slooppanden geschikt worden gemaakt voor hoogwaardig hergebruik.
Terug naar actueel overzicht