Struikroven Academy van start dankzij bijdrage van partners

Bouwbedrijf Heijmans, woningbelegger en -verhuurder Vesteda, circulair oogster New Horizon Urban Mining, sociaal vastgoedbeheerder Gapph Vastgoedbeheer en Fonds NME hebben de handen ineen geslagen om Stichting Struikroven te helpen bij de realisatie van een Struikroven academy. Met deze academy worden in heel Nederland lokale Struikrovers opgeleid om samen met bewoners planten en struiken te redden als er in een buurt nieuwbouw- of renovatieprojecten worden uitgevoerd. Op deze manier ontstaat er een landelijk dekkend struikroversnetwerk.

Struikroven is al enige tijd bezig aan een opmars in Nederland. Steeds vaker worden zij door woningverhuurders of projectontwikkelaars ingezet om samen met bewoners planten en struiken te redden van de sloop, zodat ze een tweede leven krijgen in de buurt. De opschaling naar een landelijk netwerk van Struikrovers is een logisch gevolg. De missie van Struikroven is om een vast onderdeel te worden van elk sloop-, renovatie- of nieuwbouwproject in Nederland. Deze missie komt in een stroomversnelling dankzij de financiële bijdrage van vijf ketenpartners.

“We zijn enorm blij met de investeringen van deze organisaties om onze opschaling mogelijk te maken’’, aldus Bernice Kamphuis van Stichting Struikroven. “De lokale Struikrovers, die binnenkort worden opgeleid, worden de grondtroepen van onze missie. Door lokale afdelingen te creëren, zijn de lijnen korter met lokale partijen en bewoners, waardoor we dichter en eerder bij het vuur zitten”.

New Horizon Urban Mining omarmt Struikroven! Michel Baars heeft als motto; ‘’Als je innoveert vanuit passie ben je op tijd, innoveer je vanuit urgentie dan ben je zeker te laat’’. De passie voor groen en voorkomen van verspilling sluit naadloos aan op het tot stand brengen van een circulaire bouweconomie.

Online-platform The Happy Activist lanceert eind februari een online wervingscampagne voor de nieuwe Struikrovers. Uit de aanmeldingen wordt een selectie gemaakt. De aanstaande Struikrovers kunnen vanaf april de opleiding volgen. De opleiding zal elementen bevatten, zoals basiskennis ecologie, community-building en kwartiermaken. Na de zomer gaan zij uit naam van de stichting aan de slag als lokale Struikrover in hun eigen regio. Dit najaar starten er naar verwachting al tien teams verspreid door Nederland.

Een ieder die geïnteresseerd is om lokale Struikrover te worden, kan zich vanaf 23-02-2022 aanmelden op site van Struikroven.

Struikroven New Horizon
Struikroven is van oorsprong een Eindhovens buurtinitiatief dat nu over heel Nederland wordt verspreid. Het verdwijnen van sloopgroen is een landelijk probleem: alleen al in Amsterdam zijn er de afgelopen jaren 600 voetbalvelden aan groen verdwenen door de komst van nieuwbouw. Struikrovers redden het bestaande groen uit voor-en achtertuinen en geven het in de omgeving een nieuwe bestemming. Dit doen we samen met bewoners uit de buurt. Het groen krijgt een tweede leven in tuinen van omwonenden, op plekken in de openbare ruimte, schoolpleinen of in een Roverstuin.
Terug naar actueel overzicht