Tussen Kasteel en Wijchens Meer

Nieuwe toekomst voor materialen oude gemeentekantoor Wijchen
Project Tussen Kasteel en Wijchens Meer maakt meteen bijzondere start 

Op donderdag 29 april bevestigde wethouder Geert Gerrits een houten donorhart op het oude gemeentekantoor. Hiermee is het gebouw officieel een circulair donorgebouw. Dit betekent dat de materialen die vrijkomen bij de sloop worden hergebruikt. Een bijzondere start van dit project. 

Een deel van de materialen wordt hergebruikt in het project. Andere materialen worden teruggebracht naar grondstoffen. Gemeente Wijchen en Ter Steege geven op deze manier invulling aan de circulaire ambities in het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer. Ambities die door de raad zijn vastgesteld en die een belangrijk onderdeel waren in de tenderfase. 

Wethouder Geert Gerrits is enthousiast: “Het gaat nu echt beginnen en dit is natuurlijk een prachtige start. Het oude gebouw verdwijnt, maar komt weer terug als grondstof voor de nieuwbouw. Op deze manier dragen we meteen een steentje bij aan een duurzamere wereld. Ondertussen gaan we volop verder met de uitwerking van alle plannen. Samen met alle betrokken inwoners en ondernemers. Binnenkort hopen we de eerste uitwerkingen te kunnen presenteren.” 

Oogsten van het oude gemeentekantoor
Het oude gemeentekantoor wordt geoogst. Ter Steege zet hiervoor specialist New Horizon in. Zij hebben al tientallen gebouwen geoogst in heel Nederland. Eerst demonteren zij al het materiaal dat één op één kan worden hergebruikt, zoals kabelgoten en deuren. Daarna gaan ze het gebouw heel zorgvuldig ontmantelen. Zo wordt goed, herbruikbaar beton gescheiden van materialen die niet bruikbaar zijn voor het recyclen van beton. “Termen als slopen en afval bestaan in onze optiek niet, wij spreken over ontmantelen en grondstoffen”, aldus Rob van Lith van New Horizon. “Grondstoffen zijn schaars en met wat we hebben, moeten we slim omgaan. Ook levert het een serieuze CO2-besparing op, omdat we geen nieuwe grondstoffen hoeven te winnen”, zegt Ronald van Ommen, gebiedsontwikkelaar bij Ter Steege. Uiteindelijk wordt ongeveer 75% van het oude gemeentekantoor hergebruikt. 

Kasteel Wijchens Meer Donorhart

Planning
De voorbereidingen voor het oogsten worden nu al genomen. Op dit moment wordt geïnventariseerd welke materialen herbruikbaar zijn. Eind dit jaar worden de eerste materialen uit het gebouw gehaald. In het najaar van 2022 is het oude gemeentekantoor voorgoed uit het straatbeeld verdwenen. 

Voor meer informatie over het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer kunt u hier terecht.

Terug naar actueel overzicht