Gemeentelijk monument Leiden – De cirkel is rond

Het Arsenaal is een gemeentelijk monument in Leiden en is het tweede gebouw dat binnen het project Humanities Campus van de Universiteit Leiden aangepakt wordt. Steven Menijn is als bouwkundig projectleider van Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden betrokken bij de interne verbouwing. Hij schakelde New Horizon Urban Mining in om het gebouw circulair te ontmantelen. Nog vóór het einde van dit traject in december is de circulariteit zichtbaar: op 27 november ontving Menijn uit handen van New Horizon een kast en een tafel. Deze zijn geproduceerd uit hout dat afkomstig is uit het Arsenaal.

Een stap verder
Steven Menijn: “Ik heb New Horizon gevraagd voor leegsloop van het Arsenaal, omdat zij circulair werken. Nu noemt iedereen zich tegenwoordig circulair sloper, maar in mijn optiek is New Horizon een stap verder. Zij proberen namelijk een keten te maken. Dat vind ik het mooie. Het is voor mij een uitdaging om deze cirkel rond te maken. Dat is een van de redenen dat we in onze aanbesteding aannemers verplichten om in ieder geval gedeeltelijk met circulaire producten te werken.

Circulair werken is leuk. Ik ga al aardig wat jaartjes mee in de over het algemeen traditionele bouwwereld en eindelijk komt er verandering. De Universiteit Leiden streeft duurzaamheid in hoge mate na en ik draag daar in deze vorm graag mijn steentje aan bij. Circulair slopen gaat niet vanzelf, maar laten we het in ieder geval proberen. Tot nu toe zijn de reacties positief. Ik merk dat de faculteit het leuk vindt. Collega’s die beleid maken, zijn ook enthousiast en dat is belangrijk als het gaat om verandering. En hoe mooi is het dat iedereen al tijdens de leegsloop kan zien wat circulariteit in de praktijk betekent. Van het hout van de oude kozijnen worden tafels en kasten gemaakt die straks weer in het Arsenaal staan. Super.”

IMG_5760

Terug naar actueel overzicht