Ontmanteling voormalig ziekenhuis Veghel

Midden in het centrum van Veghel, achter het prachtige historische klooster, bouwt Lithos, in samenwerking met Zenzo maatschappelijk vastgoed, een kleinschalige nieuwe woonwijk. De voormalig eigenaar van de gebouwen en het terrein, Brabant Wonen, nam het initiatief om de ontmanteling van het ziekenhuis op een circulaire manier te laten plaatsvinden. Zij startte daarvoor een samenwerking met New Horizon Urban Mining.

Het 35.000 vierkante meter grootte complex is in verschillende fases ontmanteld. Aan het woord is Alex Verkuijlen, directeur van New Horizon Urban Mining en verantwoordlijk voor het volledige ontmantelingsproces: “Wij namen de volledige ontmanteling van het ziekenhuis en het terrein risicodragend aan. Dat wil zeggen dat onze opdrachtgever een vaste prijs heeft gekregen voor het gehele werk, inclusief het saneren van al het aanwezige asbest en bijvoorbeeld ook al het grondwerk. Het oogsten van direct herbruikbare materialen en het saneren van de  aanwezige asbesthoudende materialen startte al in 2018. Om die fase zo efficiënt mogelijk te laten plaatsvinden brachten we het gehele complex gedetailleerd in kaart. Zo was ver voor de start van de daadwerkelijke ontmantelings-werkzaamheden al duidelijk wat er zou vrijkomen in welke fase. De partners van het Urban Mining Collective konden zo een voorspelbaar volume direct herbuikbare materialen naar de markt brengen.”

Onlangs werd ook de constructieve ontmanteling van de gebouwen en het opschonen van het terrein afgerond. Samen met andere bouwteampartners werd het terrein geschikt gemaakt voor de aanleg van de nieuwe wijk Kloosterkwartier.

“We ronden zonder meerwerk en keurig binnen de afgesproken planning het geheel van werkzaamheden af. We realiseerden zo voor de opdrachtgever een zeer gecontroleerd sloopproces en verlaagde de negatieve milieu-impact door een enorme hoeveelheid materialen een nieuw leven te geven. Urban Mining in de praktijk dus, op een manier die in alle opzichten beter is”, besluit Alex.

De nieuwe woonwijk in hartje Veghel telt straks 49 woningen op ruime percelen en 98 appartementen.

Terug naar actueel overzicht