Van der Heijden start met gebruik circulair beton in Kaatsheuvel

Van der Heijden bouw en ontwikkeling gaat starten met het toepassen van circulair beton. Ze starten hiermee in november bij de nieuwbouw van 19 huurwoningen in de woonbuurt Westwaard te Kaatsheuvel. Door daar circulair beton toe te passen wordt circa 16 ton CO₂ bespaard.

Circulair beton
De opdrachtgever voor de woningen in Kaatsheuvel is wooncorporatie Casade. Commercieel manager Ferry Verstappen van Van der Heijden vertelt: “We maakten kennis met circulair beton via New Horizon. Zij oogsten herbruikbare materialen en grondstoffen uit de ontmanteling van gebouwen, ook wel urban mining genoemd. Een mooie manier om door het toepassen van circulair beton, CO₂ te besparen” Het geoogste ‘schone’ beton wordt door een gepatenteerde techniek ontleed naar de oorspronkelijke bestanddelen van waaruit het is opgebouwd: zand, grind, vulmiddel en cement.“Deze zogenoemde secundaire grondstoffen hebben een gegarandeerde minimaal gelijke kwaliteit als primaire grondstoffen. De impact op het milieu is echter vele malen lager dan van primaire grondstoffen, aangezien een groot deel van het oorspronkelijke productieproces wordt overgeslagen”, aldus Ferry.

New Horizon directeur Michel Baars is blij met de samenwerking: “Het is pas circulair als urban mining ook echt leidt tot hergebruik en Van der Heijden begrijpt dit als geen ander. Onze samenwerking begon met onvoorwaardelijk kennis delen en nu zijn we trots dat we samen impact maken. We starten in Kaatsheuvel en er zijn plannen voor meer projecten. Zo kunnen we structureel het verschil maken.”

CO₂ besparing
Door gebruik te maken van 110 m³ circulair beton bij het project in Kaatsheuvel wordt circa 16 ton CO₂ bespaard. Om hierin inzicht te geven is een vergelijking te maken met de gemiddelde CO₂-uitstoot van een auto: de gemiddelde uitstoot van een auto is 0,195 kilogram CO₂ per kilometer. Als dit wordt vergeleken met de CO₂ besparing die wordt gerealiseerd door de toepassing van circulair beton, is deze als volgt: 16.000 (16 ton) gedeeld door 0,195: 82.051,28 autokilometers die bespaard worden dankzij de toepassing van circulair beton.

Bron: Duurzaam gebouwd

Terug naar actueel overzicht