Wereldprimeur: Eerste vastgoedtaxatiemodel dat ook circulaire bouwmaterialen waardeert

Herbruikbare bouwmaterialen krijgen aantoonbaar een monetaire waarde

Amsterdam, 6 februari 2020 – JLL, New Horizon, NIBE en Grant Thornton hebben een circulair taxatiemodel ontwikkeld: Wearthy Taxatie. Het model biedt inzicht in de waarde van de grondstoffen en materialen in bestaande gebouwen. Iedere taxatie door JLL van maatschappelijk, gemeentelijk en commercieel vastgoed bevat vanaf nu standaard Wearthy Taxatie.

Bouw en vastgoed zijn een belangrijke motor achter het verdienvermogen van de Nederlandse economie. Tegelijkertijd behoren zij tot de meeste grondstof intensieve sectoren. De transitie naar circulair vastgoed biedt kansen om de milieu-impact van de vastgoedsector te verkleinen. Veel partijen kijken naar circulaire nieuwbouw om hun grondstoffenverbruik te verminderen. Er is veel te winnen door slimmer en efficiënter om te gaan met grondstoffen in bestaand vastgoed. Daarvoor is inzicht nodig. Er ligt een grote opgave om inzichtelijk te maken welke grondstoffen in gebouwen verwerkt zijn en wat daarvan de monetaire waarde is.

Het ontwikkelde taxatiemodel biedt cijfermatig inzicht en het vergroot ook de bewustwording bij eigenaren. Taxeren inclusief Wearthy Taxatie kan vastgoedeigenaren helpen om betere beslissingen te nemen. Voor die eigenaren is dat de moeite waard, want verspilling van grondstoffen betekent verspilling van een deel van de financiële waarde van een vastgoedobject.

Wearthy Taxatie is het tweede ‘Wearthy product’ dat ontwikkeld is. De eerder gelanceerde Wearthy MPG-verbeteraar helpt de bouwsector in de ontwerpfase van nieuwbouw tot een meer circulaire materialisatie te komen.

Johan Vonck, Lead Director – Valuation Advisory JLL Nederland: ‘JLL omarmt en ondersteunt initiatieven die de circulaire waarde van vastgoed vergroten. Tot nu toe was het in de praktijk moeilijk om daar in waarderingen invulling aan te geven. Met dit nieuwe Wearthy taxatiemodel wordt de waarde van herbruikbare materialen en grondstoffen inzichtelijk gemaakt en krijgen eigenaren de mogelijkheid deze circulaire impact te verzilveren. Zo jaagt het model de verduurzaming van vastgoedportefeuilles en onze bebouwde omgeving aan.’

Michel Baars, eigenaar van New Horizon: ‘Het verzilveren van de circulaire impact wordt gerealiseerd door de toepassing van Urban Mining principes. Door te ‘oogsten’ in plaats van te ‘slopen’ wordt hoogwaardig hergebruik mogelijk en wordt de waarde verzilverd. Bovendien wordt door het toepassen van deze vorm van hergebruik ook de reductie van de milieuschade ten opzichte van regulier slopen en bouwen gerealiseerd. Alle gebouwen zijn daarmee in meerdere opzichten waardevolle donorgebouwen. New Horizon maakt in samenwerking met de partners in het Urban Mining Collective die grondstoffen toepasbaar als circulaire bouwproducten en –oplossingen voor renovatie- en nieuwbouwprojecten.’

Mantijn van Leeuwen, algemeen directeur NIBE: ‘Vandaag de dag worden in de grondstofprijzen geen externe effecten meegenomen. Wanneer we kijken naar de milieu impact die winning, productie en verwerking veroorzaakt, worden grondstoffen te laag gewaardeerd. De verwachting is dat dit zal veranderen. Met de druk op het klimaat en de leefomgeving en de beheersing van de door de mens veroorzaakte uitstoot, is het noodzakelijk externe effecten in grondstofprijzen te verwerken. ’

– einde –

Over JLL
JLL (NYSE: JLL) is een toonaangevend zakelijk en financieel adviseur op het gebied van vastgoed en vermogensbeheer. Het is onze visie om de wereld van vastgoed opnieuw vorm te geven, door waardevolle kansen en buitengewone ruimtes te creëren waar mensen hun ambities kunnen waarmaken. Hierdoor bouwen we een betere toekomst voor onze klanten, onze mensen en onze omgeving. JLL is een Fortune 500 bedrijf met een jaarlijkse omzet van 16,3 miljard, activiteiten in meer dan 80 landen en een wereldwijd personeelsbestand van meer dan 91.000 medewerkers per 31 maart 2019. JLL is de merknaam en een geregistreerd merk van Jones Lang LaSalle Incorporated.
www.jll.nl.


Over New Horizon
Ons doel is het leveren van bouwmaterialen die bijdragen aan een circulaire economie. We initiëren daartoe nieuwe samenwerkingen, technologische innovaties, systeem-veranderingen en bewijzen dat het kan. Deze activiteiten zijn ondergebracht in New Horizon Material Balance. In functie van de productie en levering van materialen uit urban mining, treden wij op als hoofdaannemer voor de ontmanteling van gebouwen. Deze activiteiten zijn ondergebracht in New Horizon Urban Mining.
www.newhorizon.nl


Over Grant Thornton
Expertise van wereldformaat, dichtbij huis
Grant Thornton in Nederland is lid van Grant Thornton International Ltd (GTIL), één van ’s werelds grootste netwerken (#6) van onafhankelijke accountants- en adviesorganisaties met 56.000+ professionals in meer dan 140 landen. Vanuit negen Nederlandse vestigingen ondersteunen 550 professionals onze klanten met raad en daad op het gebied van accountancy, belastingen en (financiële) adviesvraagstukken. We leveren expertise van wereldformaat, op een manier die naadloos bij de unieke situatie van iedere klant aansluit. Wij werken vanuit een solide basis met een flexibele en resultaatgedreven mentaliteit.
www.grantthornton.nl


Over NIBE
NIBE is een onafhankelijk, toonaangevend adviesbureau dat met haar expertise nationaal en internationaal grensverleggend wil zijn op het gebied van duurzaam bouwen en materialenkennis.
Betrouwbare transparantie over de milieu-impact van bestaande maar vooral ook herbruikbare en innovatieve (biobased) grondstoffen, bouwmaterialen, producten en bouwwijzen is voor NIBE van essentieel belang voor het bewust duurzaam ontwerpen van de gebouwde omgeving.
NIBE wil de transitie naar duurzaam en circulair bouwen versnellen en koppelt maatschappelijk verantwoordelijkheid aan ondernemerschap en sociale en ecologische betrokkenheid aan commercieel succes.
www.nibe.org

Over Urban Mining Collective
Het Urban Mining Collective gebruikt de stad als bron voor grondstoffen. Doel is om zoveel mogelijk materialen uit gebouwen geschikt te maken voor hergebruik. Het collectief bestaat uit Stiho, Rexel, ElektroNed, Knauf, Tétris, JLL, Tegelgroep Nederland, Wavin, Steenfabriek Douveren, Rutte Groep,  NIBE, ABN AMRO, NikolaPark, Kingspan Unidek, Spaces4You, Weekamp, Rensa, ZND, Draka, Guardian, Baars & Bloemhoff, Grant Thornton, Superuse Studios en Icopal. New Horizon Material Balance voert binnen het collectief de regie.
www.urbanminingcollective.nl

Terug naar actueel overzicht