Wet en regelgeving stimuleren vraag circulaire producten

Rexel en het Urban Mining Collective

Regelgeving en normering vanuit de overheid dragen bij aan de versnelde vraag naar circulaire producten toepasbaar binnen de installatie van een gebouw. Inmiddels zijn er diverse uitvragen met betrekking tot Circulaire materialen in behandeling bij Rexel Nederland, die bijdragen aan onze circulaire ambitie en tevens additionele omzetgroei laten zien.

 

David Molenaar (Business Development Manager National Sales Rexel): “Als elektrotechnische groothandel willen we het circulaire ondernemen integreren in ons business-model. Zo brengen we bruikbare elektrotechnische materialen uit de demontage van gebouwen (urban mining) terug in de keten, in plaats van dit als afval te beschouwen. We werken hiervoor samen met New Horizon Material Balance en het Urban Mining Collective (UMC). Dit is een collectief van New Horizon Material Balance partners met een gedeelde circulaire missie. We treden daarom naar buiten als het Urban Mining Collective (UMC). Het UMC gebruikt de stad als bron. We maken grondstoffen en materialen uit ‘oogstpanden’ geschikt voor hergebruik.”

New Horizon brengt kennis in van urban mining en verwerft projecten waaruit Rexel herbruikbare materialen oogst. Deze materialen worden door Rexel gecontroleerd, schoongemaakt en op voorraad gelegd. Rexel verzorgt de logistiek en vermarkting van ‘geoogste’ elektrotechnische materialen via een speciaal gedeelte in haar webshop.

Naast haar logistieke functie ondersteunt Rexel het collectief ook met kennis en innovaties. Zo ontwikkelde Rexel een aantal jaar geleden het ‘stekerbaar installeren’ en zijn we de kennispartner op het gebied van gelijkspanningsinstallaties. Bij stekerbaar installeren wordt een elektrotechnisch systeem kant-en-klaar aangeleverd zodat het alleen in elkaar gestoken hoeft te worden. Verandert de functie van een gebouw, dan kan een stekerbaar systeem gemakkelijk in een ander gebouw hergebruikt worden. We zien nu al dat steeds meer opdrachtgevers een circulaire invulling willen geven aan projecten, gedreven door wetgeving en ambitie.

David Molenaar: “Voor bedrijven zie ik veel kansen als het gaat om circulair bouwen. Je kunt je ermee onderscheiden, projecten worden sneller gegund en het helpt bij het creëren van een positief imago. Daarnaast ontstaan er nieuwe allianties tussen bedrijven (ketensamenwerking) in bestaande en nieuwe (productie)ketens.”

 

In de duurzame Hall of Fame van het MVO-Register worden bedrijven opgenomen die laten zien dat duurzaamheid prima samen gaat met een gezonde bedrijfsvoering. De beste voorbeelden uit het register worden geselecteerd voor de Hall of Fame en ontvangen hiervoor een oorkonde. Deze duurzame koplopers fungeren als wegbereiders voor andere bedrijven die duurzame producten of diensten willen ontwikkelen.

Bron: Stichting MVO Register

Terug naar actueel overzicht