Woonbron ontmantelt donorgebouwen in Wielwijk

Woonbron New Horizon

Op vrijdag 29 oktober jl., verrichtten Wil Braat (90), al heel wat jaren actief in Wielwijk, en Marco Stam, wethouder van Sport, Wonen en Openbare Ruimte, de eerste sloophandeling van het woongebouw aan de Cornelis Trompweg. Deze sloophandeling bestond uit het verwijderen van het ‘hart’ van het gebouw. Hiermee luidden zij het startschot voor de sloop van drie woongebouwen waarna Woonbron start met de bouw van 64 sociale huur- en 16 koopwoningen.

Duurzaam oogsten
Na de eerste sloophandeling door Wil Braat en wethouder Marco Stam neemt New Horizon de ontmanteling van het gebouw over. New Horizon sloopt niet, maar oogst. New Horizon is gespecialiseerd in het ontmantelen van gebouwen met als doel zoveel mogelijk materialen te ‘oogsten’ voor hergebruik. Voor de 3 gebouwen aan de Van Kinsbergenstraat, Cornelis Trompweg en Van der Zaanstraat betekent dit dat materialen uit de sloop een nieuw leven krijgen.

Start nieuwbouw
De ontmanteling van de 3 laatste woongebouwen van Woonbron in Wielwijk is afgerond in februari 2022. Daarna volgt de nieuwbouw door BM van Houwelingen van in totaal 80 nieuwbouwwoningen. Deze nieuwbouw bestaat uit 64 appartementen en 16 eengezinswoningen. Alle 64 appartementen komen in de sociale verhuur en biedt Woonbron aan via Woonkeus in 2023. De appartementen bestaan uit 58 driekamerwoningen en 6 vierkamerwoningen. De eengezinswoningen gaan op 16 november 2021 in de verkoop via nouvellewonen.nl. Deze eengezinswoningen bestaan uit 9 eengezinswoningen, 5 pianowoningen (3 lagen met een plat dak), 1 benedenwoning en 1 bovenwoning van 2 verdiepingen.

Wooncarrière huurders uit sociale huurwoningen
De 16 woningen die in de verkoop gaan, biedt Woonbron als eerste aan bij huurders in de Drechtsteden die een wooncarrière willen maken van sociale huur naar koop.
Door deze overstap naar koop, komen weer sociale huurwoningen vrij op de huurmarkt zodat de doorstroming op gang blijft.

Duurzaamheid in nieuwe woningen
Ook in de nieuwbouw past Woonbron duurzaamheid toe. In het plan is het hergebruik van materialen opgenomen. De bouwput wordt aangevuld met puin uit de sloop en beton wordt gebruikt om schanskorven te vullen die als erfafscheiding dienen. De schanskorven zorgen samen met de wilde bloemen voor een prettig leefklimaat voor vlinders en bijen. Het inmetselen van vleermuiskasten maakt ook onderdeel uit van het plan. Om de tuinen te bewateren worden regentonnen geplaatst die het regenwater opvangen voor hergebruik. Daarnaast worden de nieuwbouwwoningen aangesloten op het warmtenet van HVC.

BRON: WOONBRON

Terug naar actueel overzicht