K3 Architectuur

“We móeten er voor gaan.”

“Fantastisch” is zijn antwoord wanneer er gevraagd wordt naar het nieuwe Circular Design Collective. “Als je circulair wilt ontwerpen en bouwen, moet je over zelf opgeworpen grenzen heenstappen. We kunnen die stap ook niet nemen, maar we móeten er voor gaan.” Aan het woord is Jasper van der Linde, partner binnen het Arnhemse architectenbureau K3. En al profileert de onderneming zich niet opzichtig als circulair werkend, een aantal spraakmakende projecten levert bewijs.

Jasper van der Linde: “Circulair is een woord van de laatste jaren. Daarmee wordt eigenlijk beschreven waar ik al jaren onbewust mee bezig ben. Mijn afstudeerproject was een ontwerp voor een tentoonstellingspaviljoen op de wereldtentoonstelling van 2008 in Zaragoza. Ik ontwierp het paviljoen op zo’n manier dat het na de tentoonstelling bruikbaar zou zijn als dansschool. Waarom slopen als het niet nodig is en er een beter alternatief bestaat?

K3 is sterk in de woningbouw, zo geven we scholen, kerken en fabrieken een herbestemming door transformatie naar woningen. Met de komst van het Circular Design Collective kunnen we ons kennisniveau verhogen. Daarmee creëren we meer draagvlak voor onze klanten. Dit collectief zorgt voor meer impact op het gebied van volume, grootte, slagkracht en innovatie. We krijgen toegang tot een platform waarmee we al in het voortraject het project meer verdedigbaar kunnen maken. De te creëren financiële meerwaarde is ook beter uit te leggen. Je praat immers over herbruikbaarheid, waarbij de materialen hun waarde behouden.

Interessant vind ik ook de koppeling met de toeleveranciers en de weg naar innovatie. Ik verwacht dan ook dat het CDC ons nieuwe perspectieven gaat brengen. In plaats van een ontwerp als uitgangspunt, kan je ook je ontwerp bepalen op het bestaande aanbod van materialen. Dat gaat zeker voor verrassende effecten zorgen. En de tijd lijkt rijp. Ook binnen de sociale woningbouw horen we steeds meer dat het roer om moet. Circulariteit is er echt een onderwerp.”

K3 architectuur

K3 architectuur is een no-nonsense architectenbureau, gericht op herbestemming en nieuwbouw. Het sleutelwoord voor een succesvol project is wat ons betreft: betrokkenheid. Alleen bij een goede klik tussen opdrachtgever, gebruikers en architect ontstaan de mooiste ontwerpen.

We gaan daarom altijd op zoek naar de vraag achter de vraag en verdiepen ons in de oorspronkelijke functie en historie van het gebouw en de omgeving.

De gedachte achter de ontwerpkeuzes die we maken moet voor gebruikers volkomen helder en zichtbaar zijn. Bij ons vind je geen terugkerende ontwerpsignatuur. Elk ontwerp staat op zich en in dienst van zijn bestemming.

K3 Architectuur
k3architectuur.nl
Eusebiusbuitensingel 79
6828 HZ Arnhem

Tel: +31 (0)26 202 02 63
Email: info@k3architectuur.nl

 

Jasper van der Linde
LinkedIn: linkedin.com/in/jaspervanderlinde
Email: j.vanderlinde@k3architectuur.nl
Mobiel: 06-48408953