Projecten: K3 Architecten

Projectnaam: Station Klarendal
Adresgegevens: Klarendalseweg 530-536, 6822 Arnhem

Van postdistributiekantoor naar Station Klarendal
Een prachtig pand dat behouden moest worden. Daar was de Arnhemse bevolking het unaniem over eens. Het oude postdistributiekantoor, ontworpen door Rijksbouwmeester Cornelis Peters (1887) stond in de weg bij de plannen voor het nieuwe Arnhem Centraal. Even leek het erop dat er een tijdelijk stationsgebouw zou komen op de plek van het bekende gebouw, maar het volk verzette zich. Na een particuliere actie voor het behoud van het pand, besloot de Arnhemse Stichting Volkshuisvesting geld uit te trekken om het gemeentelijke monument een nieuwe bestemming te kunnen geven.

Een nieuwe gevel voor Klarendal
Om het imposante gebouw te kunnen behouden werd besloten het te demonteren en elders opnieuw op te bouwen. K3 Architectuur was al enige tijd nauw betrokken bij de herstructurering van de Arnhemse wijk Klarendal. De wijk verdiende een opknapbeurt, dus werd er een aantal vervallen panden gesloopt om een ruimer en waardiger beeld te creëren. Het idee ontstond om het oude postdistributiecentrum naar de wijk te verplaatsen. In totaal werd het bouwwerk in 150 delen gezaagd. Op die manier kon K3 Architectuur de geveldelen uitvoerig bestuderen. Indien nodig werden nieuwe delen metselwerk en betonnen of zandstenen elementen gemaakt.

Station Klarendal, nieuw in een origineel jasje
Alle binnenwanden, vloeren en daken werden nieuw gebouwd. De oude gevel vormt een schild rondom de nieuwbouw. Omdat de afmetingen niet helemaal overeenkomen met de locatie bij het station, is een deel van de oorspronkelijke achtergevel gebruikt voor de zijkant van het pand. Het pand heeft drie verdiepingen. Op de begane grond is een restaurant gevestigd, daarboven is een brouwerij in gebruik genomen en op de bovenste verdieping bevinden zich twee woningen. Tot voor kort werd Klarendal gezien als een ‘niet al te beste’ buurt. Tegenwoordig is de wijk een van de hotspots van de stad.

 


 

Projectnaam: T-huis Presikhaaf
Adresgegevens: Laan van Presikhaaf 3, 6826 HA Arnhem

Wie zich het station van Arnhem van vóór de verbouwing nog voor de geest kan halen, herinnert zich hem vast nog wel: het entreepaviljoen van architect ir. H.G.J. Schelling. Het paviljoen kenmerkte zich door de azuurblauwe koepel die voor een prachtige akoestiek zorgde en pronkte sinds 1954 aan de Sonsbeekzijde van het station. Vanwege de uitbreiding van het spoor moest het gebouw wijken. Woningcorporatie Vivare nam het over en schonk het aan Presikhaaf. Om het gebouw daar te krijgen en om het een nieuwe bestemming te geven werden K3 architectuur en Kuiper Arnhem ingehuurd.

Een gebouw ontmantelen en wederopbouwen is een uitdagende klus. Vanwege de aanbouw van de nieuwe sporen moest er snel gehandeld worden en kon de demontage niet te lang op zich laten wachten. De bijzondere dakconstructie bleek te gevoelig voor scheuren, dus kon niet gedemonteerd worden. De constructie in zijn geheel verplaatsen was ook geen optie, daarvoor was het te groot en te zwaar. Daarop werd besloten de koepel te reconstrueren. De herbruikbare onderdelen werden zorgvuldig opnieuw opgebouwd in park Presikhaaf. De zaagsneden zijn hierbij expres in het zicht gelaten, om de bijzondere geschiedenis van het paviljoen te benadrukken.

De bijzondere akoestiek is ook op de nieuwe bestemming terug te horen. De koepel dient als theehuis in park Presikhaaf. Voor de voorzieningen is er een aanbouw aan het paviljoen ontworpen. De aanbouw is gebaseerd op de structuur van de oude aanbouw, maar wel met een eigen, neutraal uiterlijk, om niet te concurreren met het bijzondere paviljoen.

Het T-Huis wordt uitgebaat door Siza. Siza biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid werkervaring op te doen. Ook de meubels zijn, naar ontwerp van Ruud-Jan Kokke, grotendeels gemaakt in de werkplaats van Siza.

 


 

Projectnaam: Sint Jacobsstraat Utrecht
Adresgegevens: St Jacobsstraat, 63511 AJ Utrecht

K3 architectuur heeft, in opdracht van Novaform Projectontwikkeling, een ontwerp gemaakt voor de transformatie van een bestaand kantoorpand. In eerste instantie zouden er 48 woningen boven op de plint komen, waarbij de gedateerde voorgevel en delen van de zijgevel een nieuwe ontwerp dienden te krijgen. Het nieuwe ontwerp is er gekomen, de woningen niet. Toen de Kamer van Koophandel hoorde van het plan besloten zij het hele pand te betrekken.

Het kantoorpand is onderdeel van de Utrechtse stadsvernieuwing eind jaren vijftig en vormt daar met haar architectuur een duidelijk voorbeeld van. Het ontwerp van architect Hans Knoop is het vertrekpunt voor ons nieuwe ontwerp geweest. Met respect voor het ontwerp uit de jaren vijftig, hebben wij het gebouw een nieuwe, moderne uitstraling willen geven. We zochten naar een manier om de saaie lijn van de horizontale gevelbanden uit de jaren ’50 te doorbreken en naar een kleurreferentie die daarbij paste. Dit vonden we uiteindelijk in de hoes van een langspeelplaat: Golden Vessel van Foals x Honne. Hieruit volgde het idee om een verlopend lijnenspel in glasmozaïek over de hele gevel te trekken.

Algoritmes voor ontwerp
Maar tussen ontwerp en uitvoering was eerst nog een stevige transformatie nodig. Om dat te realiseren werd gebruikgemaakt van Photoshop. Met behulp van algoritmes hebben we een computerscript gemaakt waarmee de artist impression vertaald is naar een glasmozaïek. De algoritmes bepalen per pixel de kleurtoon uit de impressie en selecteren de best passende glastegel uit het STO glasmozaïek productgamma en vertalen dit in tegelpatronen. Zo waren we in staat de hoesafbeelding te vertalen in een pixeltekening die werd verschaald naar de gevelafmetingen. Elke pixel vertegenwoordigt daarbij een oppervlak van 5 x 5 cm, de grootte van elk mozaïektegeltje. De Kamer van Koophandel heeft hiermee een uniek pand gekregen meteen veelzijdige gevel.