Superuse

“Het kán en het is echt niet zo eng.”

Internationaal architectenbureau Superuse uit Rotterdam is samen met New Horizon Urban Mining initiator van het Circular Design Collective (CDC). Al sinds de oprichting in 1997 heeft het bureau de ambitie om zoveel mogelijk circulair te ontwerpen en te bouwen. Zakelijk directeur Eric Peters is ervan overtuigd dat het CDC een flinke stap voorwaarts is in de ambitie naar een volledig circulaire bouwwereld.

“De oprichters van Superuse zijn architecten die eind vorige eeuw al een omslag maakten. Het woord ‘circulair’ werd in de bouwwereld nog niet gebruikt, maar het kwam op hetzelfde neer: ze wilden zoveel mogelijk werken met gebruikte materialen. En dat doen we nog steeds. Al is dat niet gemakkelijk. De bouwsector houdt vast aan technieken van de vorige eeuw en bang voor verandering. Maar het kán zo niet doorgaan. Vanuit eigen jarenlange ervaring weten we dat circulair ontwerpen en bouwen kán en het is echt niet zo eng. We hebben de hoop dat circulair ontwerpen en bouwen als ‘normaal’ gezien gaat worden. Wat nu duurzaam of circulair wordt genoemd, moet straks standaard zijn.

In je eentje is het lastig om de markt te transformeren. En dus ben ik blij met het CDC. Ik weet zeker dat het gaat werken. Alléén sla je maar een kleine deuk in een pakje boter, samen sla je een flinke deuk. Samen vormen we één groot virtueel architectenbureau, waar elk bureau zijn eigen specialisme in kan zetten. Door onze krachten te bundelen in de wereld van het circulaire design, versterken we elkaar. Samen zijn we veel beter in staat om projectmatig mee te kunnen binnen de huidige ontwikkelingen in de bouw op het vlak van digitalisering en industrialisering. We leren van elkaar en inspireren elkaar. Innovaties worden door de samenwerking op een hoger peil gebracht. En met New Horizon als partner hebben we toegang tot een groot aanbod aan materiaal.

Voor klanten betekent dit collectief dat we nog creatiever kunnen zijn en nog beter in staat zijn om het circulaire bouwproces vlekkeloos te laten verlopen. Ik kijk uit naar de resultaten: betekenisvolle gebouwen met een verhaal en, uiteraard, met een verrassend mooie architectuur.”

Superuse

Superuse ontwerpt en transformeert als architectenbureau al ruim 22 jaar gebouwen met hergebruikte materialen. Door slim gebruik te maken van de kwaliteiten ervan vinden we een herbestemming en -waardering in onze vindingrijke en vernieuwende architectuur. We realiseren gebouwen met een verhaal en een substantieel lagere CO2-uitstoot. We helpen andere architecten bij het circulair materialiseren van hun ontwerpen. We nemen het bouwteam mee tijdens het oogst- en bouwproces.

Superuse is meer dan hergebruik!

Onze ervaring met circulair bouwen en onderhouden zetten we in om het Rijksvastgoedbedrijf en woningcoöperaties als Havensteder daarover te adviseren.

Superuse
www.superuse-studios.com
Maasboulevard 100
3063 NS Rotterdam

Tel: +31 (0)10 466 44 44
Email: info@superuse-studios.com