Van Aken

“Wij willen onze partners verder brengen.”

Architectenbureau Van Aken uit Eindhoven heeft al vele grote projecten op zijn palmares, met duurzaamheid als uitgangspunt. De uitdaging van Van Aken binnen het Circular Design Collective (CDC) zit vooral in het met elkaar zoeken naar het grootschalig in kunnen zetten van circulaire oplossingen in bouwprojecten, zo zeggen Anthony Gijsbers (CEO) en Daan Lammers (architect).

“Het is interessant om te participeren in het CDC. Al is onze insteek anders dan die van onze partners, wij zitten net anders in de wedstrijd. Onze partners spelen een primaire rol als het gaat om circulair ontwerpen en bouwen. Zij zijn de pioniers. Wij zien graag dat deze pioniers kunnen opschalen, wij willen ze verder brengen. Echte grote circulaire projecten zijn namelijk nog niet mogelijk. Door de inzet van onze expertise hopen we te kunnen bijdragen aan een dergelijke opschaling. Met onze kennis kunnen wij zorgen voor een koppeling tussen toekomstig beleid en regelgeving op het gebied van circulariteit, de dynamiek van urban mining in praktijk en de ontwikkeling van toekomstbestendige architectuur op grotere schaal. Wij zijn bijvoorbeeld in 2008 begonnen met de ontwikkeling en toepassing van BIM. Door hierin te blijven investeren hebben we grote stappen gezet in de implementatie van BIM en het bijbehorende kennisniveau. Wij denken dan ook graag mee als het gaat over de invulling van schaalvergroting en industrialisering binnen de circulaire bouwwereld. Zo is het mogelijk om circulariteit binnen een combinatie van BIM en parametrisch ontwerp als parametrische waarde in een dynamisch architectonisch ontwerp te integreren. Je kan bijvoorbeeld denken aan het real time toepassen van het urban mining aanbod in een straal van 100 kilometer van de ontwikkeling als parameter. Dat zou een stap voorwaarts zijn. Maar dat is nog maar het topje van de berg aan mogelijkheden waar wij aan denken.

Verder vinden wij het een goede zaak dat het bewustzijn van onze beroepsgroep opgefrist wordt. Nu is de uitdaging nog om circulariteit onderdeel te laten zijn van ons dagelijks werk. Maar we zien daar al verandering in bij de jongere generatie architecten. Wij hebben veel jonge mensen in dienst die afkomstig zijn van de TU Eindhoven, hier om de hoek. Daar hebben ze kennis gemaakt met het fenomeen circulair. Wij denken dan ook dat het, gezien de ontwikkelingen in de sector, niet heel erg lang gaat duren voordat het circulaire gedachtengoed gemeengoed is.”

VAN AKEN

VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering is actief op het gebied van architectuur en stedenbouw. Ons werkgebied omvat hoogbouw, zorg gerelateerde gebouwen, kantoren, woongebouwen en architectuur voor hightech, logistieke en vrijetijdsprojecten. Uitgebreide transformaties en renovaties maken ook deel uit van onze expertise.

Wij zijn gespecialiseerd in zeer complexe taken. We vinden altijd de balans tussen creatieve ideeën, slim design en innovatieve materialen. Al onze ontwerpen zijn ontwikkeld in een BIM. Het stelt ons in staat om een compleet 3-dimensionaal model te creëren om elk aspect van de ontwerpprestatie voor, tijdens en na de bouw te simuleren en te beoordelen. VAN AKEN is toonaangevend in de kennis van Revit software / BIM en is als eerste architectenbureau ISO 19650 gecertificeerd.

VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering BV
www.vanaken-cae.nl
Bogert 18-20
5612 LZ Eindhoven

Tel: +31 (0)40 216 33 11
Email: info@vanaken-cae.nl

Anthony Gijsbers
LinkedIn: linkedin.com/in/anthony-gijsbers-b65825134
Email: anthony.gijsbers@vanaken-cae.nl
Mobiel: 06-25090794